他以1000万里拉的资本建立了一个蘑菇生产基地!除去开支每月收入 65 万里拉
这位公民在阿达纳建立了一个资本为 1000 万里拉的蘑菇生产设施,他雇佣了 30 名员工,每月收获 50 吨蘑菇。以每公斤 12-13 里拉的价格出售蘑菇,每月净利润收入 65 万里拉。
贺德 巴赫切(Hıdır Bahçe)(53 岁)在该市当了多年农民,去年决定进入栽培蘑菇生产业务。他的目标不是在楼梯下进行生产,而是以工业模式来生产。他在 Yüreğir 县的 Gökçeli 区的 5 英亩 中的2英亩土地上建立了工厂。 巴赫切为该设施的 30 人提供了就业机会,其中大部分是女性,该设施耗资约 1000 万里拉。该设施每月可收获 50 吨蘑菇,一年中有 12 个月都可以生产蘑菇。生产的蘑菇售价为每公斤 12-13 里拉。
“我们将在屋顶安装太阳能电池板”
贺德 巴赫切提请注意该设施是该地区的第一个,“这是工业意义上的第一个项目。它的生产能力为每年 600 吨。在技术方面这是土耳其罕见的项目之一,它是土耳其在技术和欧洲标准方面为数不多的项目之一。我们正在考虑在屋顶上安装太阳能电池板。我们的项目准备好了。一旦我们这样做了,这将是土耳其唯一的项目。我们的月产量约为 50 吨。我们通过将其提供给大型批发商的方式将其出售给国内市场,”他说。
巴赫切表示,他们的目标是出口腌制和干蘑菇品种,“阿达纳的蘑菇严重短缺。产品总是由其他省份供应。当我们采取包装销售时,将能够满足阿达纳和其周边的需求。我们将首先出口到我们地区,然后再出口腌制和干蘑菇品种。“该项目目前的成本是1000万里拉,”他说。
“差距太大”
蘑菇的价格为每公斤 12-13 里拉,它们在市场上的售价为 20 里拉,贺德 巴赫切说,“它在集市上的售价在 15-16 里拉之间,在超市的售价在 18-20 里拉之间,“生产者和消费者之间的价格存在严重的差距。我们的目标之一是,如果我们能够在最终消费者之前卖给他们。这样我们既可以提供优质蘑菇,又可以将差将缩小,“他说。
“40-50% 的蘑菇来自安塔利亚”
Yuregir 农业商会主席 迈赫迈特 阿肯 多安(Mehmet Akın Doğan)参观了蘑菇设施并了解了相关信息,他说该设施对该地区的经济很重要。多安说:“过去曾有过蘑菇生产,但该设施配备了最新技术,蘑菇是未经手工生产的。蘑菇在首次种植后 35 至 40 天达到收获成熟期。目前,它们在每公斤 12-13 里拉。40-50% 的蘑菇在安塔利亚的 Korkuteli 区生产的。一年 365 天都可以消费蘑菇,仅在 7 月-8 月消费减少。以后要建造任何的设施将会降低价格,”他说。
10 milyon lira sermayeyle mantar üretim tesisi kurdu! Masraflar hariç aylık 650 bin lira kazanıyor
Adanada 10 milyon lira sermaye ile mantar üretim tesisi kuran vatandaş, yanında çalıştırdığı 30 kişiyle aylık 50 ton mantar hasat ediyor. Mantarların kilosunu 12-13 liradan satan vatandaş, masraflar hariç aylık 650 bin lira gelir kazanıyor.
Kentte uzun yıllardır çiftçilik yapan Hıdır Bahçe (53) geçen sene kültür mantarı üretim işine girmeye karar verdi. Merdiven altı üretim yapmak yerine endüstriyel bir şekilde üretim yapmayı hedefleyen Bahçe, Yüreğir ilçesine bağlı Gökçeli Mahallesinde 5 dönüm arazinin 2 dönümü üzerine tesis kurdu. Bahçe, yaklaşık 10 milyon lira maliyetle kurulan tesiste çoğu kadın 30 kişiye de istihdam sağladı. Tesiste, aylık 50 ton mantar hasat edilirken yılın 12 ayı da mantar üretilebiliyor. Üretilen mantar ise kilogramı 12-13 liradan satılıyor.
“ÇATIYA DA GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ KOYACAĞIZ”
Hıdır Bahçe, tesisin bölgede ilk olduğuna dikkat çekerek, “Endüstriyel anlamda yapılan ilk proje. Yılda 600 ton üretim kapasitesine sahip. Türkiyenin teknolojik ve bu anlamda Avrupa standardında ki nadir projelerinden biri. İnşallah çatıya da güneş enerjisi panelleri koymayı düşünüyoruz. Projemiz hazır. Onu da yaptık mı Türkiyedeki tek proje olacak. Aylık üretimimiz yaklaşık 50 ton. Bunu da büyük toptancılara vererek iç piyasaya satıyoruz” diye konuştu.
Salamura ve kurutulmuş mantar çeşitleriyle ihracat yapmayı da hedeflediğini söyleyen Bahçe, ” Adanada ciddi bir mantar açığı var. Hep başka illerden tedarik ediliyor. Paketlemeyi de devreye soktuğumuzda Adana ve çevresine yeteceğiz. İlk etapta bölgemize ondan sonra da salamura ve kurutulmuş mantar çeşitleriyle ihracat yapacağız. Projenin bugün ki maliyeti 10 milyon lira” dedi.
“MAKAS ARALIĞI ÇOK FAZLA”
Mantarın kilogram fiyatının 12-13 lira olduğunu, marketlerde ise 20 liradan satıldığına değinen Hıdır Bahçe, “Pazarlarda 15-16 lira, marketlerde ise 18-20 lira arasında satılıyor. Üreticiyle tüketici arasında ciddi bir makas var. Hedeflerimizden biri de son tüketiciden hemen öncesine ulaştırabilirsek hem kaliteli mantar vermiş olacağız hem de makas aralığı daralmış olacak” ifadelerini kullandı.
“MANTARIN YÜZDE 40-50Sİ ANTALYADAN”
Mantar tesisini ziyaret eden ve bilgiler alan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise tesisin bölge ekonomisi için önemli olduğunu söyledi. Doğan, “Eskiden mantar üretimi vardı ancak bu tesis son teknolojiyle donatılmış ve el değmeden mantar üretiliyor. Mantar ilk ekildikten 35-40 gün sonra hasat olgunluğuna geliyor. Şu anda kilogramı 12-13 lira arasında satılmakta. Mantar üretiminin yüzde 40-50si Antalyanın Korkuteli ilçesinde yapılmakta. Mantar yılın 365 günü tüketiliyor ve sadece Temmuz-Ağustos aylarında tüketim düşüyor. Bundan sonra yapılacak her tesis fiyatları düşürecektir” şeklinde konuştu.